Strona główna Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

Przepis redakcyjny
zdjęcia: 1 z 1
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Bakłażany umyć, przekroić na pół wzdłuż, ostrym nożykiem wykroić miąższ zostawiając ok. 1 cm od skórki (najpierw naciąć szachownic


trudność: łatwe
czas:

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym - SKŁADNIKI:

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 150 gram wołowego mięsa mielonego
  • listki świeżej bazylii
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
  • sól, pieprz

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym - PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany umyć, przekroić na pół wzdłuż, ostrym nożykiem wykroić miąższ zostawiając ok. 1 cm od skórki (najpierw naciąć szachownicę a potem wykrawać kawałki od spodu). Miąższ posolić i odstawić na sicie aby puścił sok. Skorupy bakłażana posolić wewnątrz i odłożyć na papierowym ręczniku odwrócone dnem do góry. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Po 15 minutach miąższ osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką, połowę drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek a po 5 minutach mięso mielone i pokrojony miąższ bakłażana. Dodać tymianek i oregano. Smażyć 12 minut mieszając aby porozbijać grudki mięsa. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować oliwą. Skorupy bakłażana wypłukać od wewnątrz i osuszyć. Posmarować z zewnątrz oliwą. Nałożyć do środka farsz, po wierzchu posypać parmezanem i tartą bułką. Piec około 25 minut (aż bakłażany będą miękkie). Podawać polane sosem pomidorowym i przybrane listkami bazylii.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bakłażany nadziewane mięsem mielonym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Pieczona kaczka z żurawiną Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowo - ogórkowym
Mięso wieprzowe z pomidorami Makaron z sosem pomidorowym i ciecierzycą Marokańska zupa bananowa
Klopsiki z kaparami Kurczak w orientalnym bulionie Kapuśniaczek na wędzonym boczku
Ciasto z zupą cebulową Gęś z jabłkami, pomarańczami Pasztet drobiowo warzywny  z polędwiczkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane