Strona główna Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

Przepis redakcyjny
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Bakłażany umyć, przekroić na pół wzdłuż, ostrym nożykiem wykroić miąższ zostawiając ok. 1 cm od skórki (najpierw naciąć szachownic


trudność: łatwe
czas:

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym - SKŁADNIKI:

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 150 gram wołowego mięsa mielonego
  • listki świeżej bazylii
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
  • sól, pieprz

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym - PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany umyć, przekroić na pół wzdłuż, ostrym nożykiem wykroić miąższ zostawiając ok. 1 cm od skórki (najpierw naciąć szachownicę a potem wykrawać kawałki od spodu). Miąższ posolić i odstawić na sicie aby puścił sok. Skorupy bakłażana posolić wewnątrz i odłożyć na papierowym ręczniku odwrócone dnem do góry. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Po 15 minutach miąższ osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką, połowę drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek a po 5 minutach mięso mielone i pokrojony miąższ bakłażana. Dodać tymianek i oregano. Smażyć 12 minut mieszając aby porozbijać grudki mięsa. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować oliwą. Skorupy bakłażana wypłukać od wewnątrz i osuszyć. Posmarować z zewnątrz oliwą. Nałożyć do środka farsz, po wierzchu posypać parmezanem i tartą bułką. Piec około 25 minut (aż bakłażany będą miękkie). Podawać polane sosem pomidorowym i przybrane listkami bazylii.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bakłażany nadziewane mięsem mielonym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Łopatka pieczona z warzywami Pałki miodowo-musztardowe Kurczak w sosie śmietanowo-kalarepkowym
Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim Kurczak po żydowsku Kurczak z Marengo
Kurczak z kukurydzą Gołąbki jagnięce w liściach winogron Kotlety mielone z jabłkiem
Chrupiące skrzydełka z kurczaka Schab faszerowany Duszone udka z cebulą

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Mój ulubiony letni napój to:

 
 Mój ulubiony letni napój to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane