Strona główna Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

Przepis redakcyjny
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Bakłażany umyć, przekroić na pół wzdłuż, ostrym nożykiem wykroić miąższ zostawiając ok. 1 cm od skórki (najpierw naciąć szachownic


trudność: łatwe
czas:

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym - SKŁADNIKI:

  • 4 średniej wielkości bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 150 gram wołowego mięsa mielonego
  • listki świeżej bazylii
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
  • sól, pieprz

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym - PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany umyć, przekroić na pół wzdłuż, ostrym nożykiem wykroić miąższ zostawiając ok. 1 cm od skórki (najpierw naciąć szachownicę a potem wykrawać kawałki od spodu). Miąższ posolić i odstawić na sicie aby puścił sok. Skorupy bakłażana posolić wewnątrz i odłożyć na papierowym ręczniku odwrócone dnem do góry. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Po 15 minutach miąższ osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką, połowę drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek a po 5 minutach mięso mielone i pokrojony miąższ bakłażana. Dodać tymianek i oregano. Smażyć 12 minut mieszając aby porozbijać grudki mięsa. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować oliwą. Skorupy bakłażana wypłukać od wewnątrz i osuszyć. Posmarować z zewnątrz oliwą. Nałożyć do środka farsz, po wierzchu posypać parmezanem i tartą bułką. Piec około 25 minut (aż bakłażany będą miękkie). Podawać polane sosem pomidorowym i przybrane listkami bazylii.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bakłażany nadziewane mięsem mielonym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem
Mini roladki z grillowaną dynią i serem Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Dewolaj z musztardą miodową
Roladki schabowe nadziewane Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Pieczeń w chlebie schowana Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Szynka peklowana z szynkowara

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane