szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

bakłażany pod beszamelem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bakłażany z mięsem mielonym i sosem beszamelowym-palce lizać

bakłażany pod beszamelem

Składniki:

bakłażany pod beszamelem

 

  • 3 bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 350 gram mięsa mielonego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • pół szklanki soku pomidorowego
  • pół szklanki czerwonego,wytrawnego wina
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek mąki
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 100 gram sera żółtego
  • mielona gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

bakłażany pod beszamelem
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ za i pokroić go w kostkę. Na 3 łyżkach oliwy zasmażyć przez 5 minut z każdej strony połówki bakłażanów. Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i dusić w niej pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane mięso oraz miąższ z bakłażanów. Po upływie 15 minut dodać sól, pieprz,gałkę muszkatołową, posiekaną natkę, wlać wino i całość dokładnie wymieszać. Mieszankę dusić na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na rozgrzanym maśle zasmażyć lekko mąkę i ciągle mieszając dolewać mleko. Na koniec sos posolić, dodać jajko i cukier. Połówki bakłażanów przełożyć do żaroodpornego naczynia, wypełnić nadzieniem mięsnym i polać sosem beszamelowym. Następnie posypać tartym żółtym serem. Sok pomidorowy wymieszać z pozostałą oliwą i wlać do formy. Potrawę zapiekać w piekarniku przez pół godziny.