dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Bakłażany z farszem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowity pomysł na obiad lub kolację bez dodatku mięsa.

Bakłażany z farszem pieczarkowym

Składniki:

Bakłażany z farszem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany z farszem pieczarkowym
Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć, posypać wewnątrz solą i odstawić na 20 minut. Potem opłukać i osuszyć. Przygotować farsz: skropiony sokiem z cytryny miąższ z bakłażana pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażyć bakłażany, cebulę i grzyby. Dodać natkę pietruszki, bułkę tartą i śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ser pokroić w kosteczkę i dorzucić do masy. Napełnić bakłażany nadzieniem, włożyć do formy żaroodpornej i podlać 2 łyżkami wody. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.