marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bakłażany z grzankami i syropem z granat

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bakłażany obrać,pokroić na plastry,ugotować 25 min.pod pokrywką,odcedzić,dać do miski z resztą warzyw,zalać syropem,doprawić.Podać z grzanka

Bakłażany z grzankami i syropem z granat

Składniki:

Bakłażany z grzankami i syropem z granat

 

  • 1 kg.bakłażanów,
  • 35 dag.pomidorów wypestkowanych i pokrojonych w kostkę,
  • 35 dag.cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 1 papryczka jalapeno,
  • 10 rozgniecionych ząbków czosnku,
  • 3/4 syropu z granatów,
  • łyżka soku świeżego z cytryny,
  • grzanki z chleba arabskiego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • świeże pestki z granatów do przybrania,
  • suszona mięta lub świeża.

Sposób przygotowania:

Bakłażany z grzankami i syropem z granat
Obrać bakłażany,pokroić na plastry o gr.5 cm.wrzucić do rondla,po-
-solić,zalać 5 szklankami wody i gotować 25 min.pod pokrywką na dużym ogniu.Odcedzić,ostudzić,a następnie wrzucić z innymi warzy-
-wami do miski,wlać syrop z granatów,sok z cytryny,posolić lekko,wymieszać.Skosztować i doprawić w razie potrzeby.Wrzucić
grzanki do miski i wymieszać.Przełożyć do czystej miski,skropić oliwą,dekorować pestkami granatów i miętą.