migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakłażany nadziane pomidorami i mozzarellą ciekawie się prezentują w formie kolorowego wachlarza. Można je podać jako dodatek np. do pieczonego kurczaka lub podać same bo są bardzo sycące.

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Bakłażany dokładnie umyć i wysuszyć. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1 cm nie rozcinając do końca, przy ogonku plastry mają się trzymać w całości.

Następnie plastry delikatnie posolić i odłożyć bakłażany na ok 30 minut aby puściły sok.

Potem sok delikatnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Bakłażany skropić delikatnie olejem rzepakowym. Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry.

Pokrojoną mozzarellą i pomidorami przełożyć bakłażana. Nadziane bakłażany ułożyć na blaszce lekko rozpłaszczając tworząc niby wachlarz. Oprószyć solidnie ziołami włoskimi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 220 C i zapiekać ok 10-15 minut aż bakłażan zmięknie.

Po upieczeniu od razu podawać. Skropić olejem sezamowym i posypać pokruszoną fetą.


Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Bakłażany dokładnie umyć i wysuszyć. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1 cm nie rozcinając do końca, przy ogonku plastry mają się trzymać w całości.
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry.
Bakłażany zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Pokrojoną mozzarellą i pomidorami przełożyć bakłażana. Nadziane bakłażany ułożyć na blaszce lekko rozpłaszczając tworząc niby wachlarz. Oprószyć solidnie ziołami włoskimi.

Tagi:

bakłażan