Baleron, czyli domowa wędlina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na domowy baleron. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek. Będzie idealny na świąteczne śniadanie.

Baleron, czyli domowa wędlina

Składniki:

Baleron, czyli domowa wędlina

 

 

Sposób przygotowania:

Baleron, czyli domowa wędlina
Składniki marynaty, oprócz peklosol,i doprowadzamy do zagotowania. Gdy lekko przestygnie dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia. Marynatę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Karkówkę wkładamy do niewielkiego naczynia, w którym się będzie marynowała. Zalewamy ją marynatą, tak aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Naczynie wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętając, aby dwa razy dziennie mięso obrócić. Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso sznurujemy lub wkładamy do siatki wędliniarskiej i umieszczamy w woreczku lub rękawie do pieczenia. Szczelnie zawiązujemy i wkładamy do większego garnka z wodą. Karkówka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie. Mięso parzmy przez 120 minut w temperaturze 80-85 stopni. Baleron wyjmujemy z woreczka i studzimy. Po 3-4 godzinach w lodówce wędlina nadaje się już do spożycia. Oczywiście jeśli nie możemy wytrzymać tak długo, możemy sobie ukroić kawałek wcześniej :-).

Tagi:

schab