alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bałwanki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dużo zabawy i radości przy robieniu bałwanków mają dzieciaki.

 Bałwanki

Składniki:

Bałwanki

 

  • 180 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • Lukier
  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru
  • pianki jojo
  • barwniki
  • pisaki do lukrowania

 

Sposób przygotowania:

Bałwanki
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować.Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Lukier;cukier puder przesiać dodać białko i miksować około 5 min aż powstanie gładki, lśniący lukier. Na każdym pierniczku przykleić lukrem piankę i polukrować robiąc rozpuszczonego bałwanka.Na dodatki -oczy,nos,guziki do lukru dodać odpowiednie barwniki lub udekorować pisakami lukrowymi.Po położeniu białego lukru dekoracje robimy po 2 godzinach kiedy lukier przeschnie.

Tagi:

jajko jajka