mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bałwanki serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zabawne, zimowe bałwanki, doskonałe na śniadanie czy jako przekąska. Z pewnością spodobają się małym niejadkom.

Bałwanki serowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bałwanki serowe

 

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • kilka czarnych oliwek
  • marchewka - kawałek
  • pomidor
  • kilka różyczek brokuła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bałwanki serowe
Ser twarogowy rozgniatam w miseczce widelcem, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z masy serowej formuję po cztery duże, średnie i małe kulki. Ustawiam kulki sera od największej do najmniejszej tworząc bałwanka. Część oliwek kroję w krążki, wycinam z nich oczka i guziczki. Marchewkę myję, gotuję, po ostudzeniu obieram ją i wykonuję z niej noski. Brokuła myję i gotuję w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu przelewam zimną wodą. Na talerzu układam bałwanki z oczkami i guziczkami z oliwek i noskami z marchewki. Z połówek oliwek przygotowuję czapeczki. Ozdabiam talerz ugotowanymi różyczkami brokuła, kawałkami pomidora i gałązkami świeżej natki pietruszki. Od razu podaję.
Bałwanki serowe
Ser twarogowy rozgniatam w miseczce widelcem, nie trzeba miksować
Bałwanki serowe
Z masy serowej lepię po cztery duże, średnie i małe kuleczki, robię bałwanki

Tagi:

sery ser