iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Bałwankowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne rozpływają się w ustach

Bałwankowe pierniczki

Składniki:

Bałwankowe pierniczki

 

  • margaryna 25 dekagramów +
  • cukier 1 szklanka
  • kakao 3 łyżki
  • mąka 2.5 szklanki
  • soda 3 łyżeczki
  • przyprawa do piernika* 2 łyżeczki
  • banan 1 sztuka
  • jajka 4 sztuki

Sposób przygotowania:

Bałwankowe pierniczki
Pieczemy podobnie jak murzynka . Margarynę ,kakao i cukier gotujemy ok 7 min z 1/2 szklanki wody .Po tym czasie masę studzimy- odstawiamy . Mąkę przesiewamy przez sito dodajemy sodę i przyprawę do piernika mieszamy .Białka ubijamy z odrobiną soli . Do masy kakaowej dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawa i sodą ,żółtka i ubite białka .Mieszamy . Ciasto wlewamy do foremek muffinkowych w kształcie bałwana . Napełniamy do połowy dajemy plasterek banana i jeszcze trochę ciasta .Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach . Po upieczeniu dekorujemy