Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Banan lub jabłka w cieście z sosem karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jabłka lub banany smażone w cieście to przepis na szybki i prosty deser, a jak zaserwujemy do tego sos karmelowym zapewnimy sobie niebiański smak :)

Banan lub jabłka w cieście z sosem karmelowym

Składniki:

Banan lub jabłka w cieście z sosem karmelowym

 

  • jabłka obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na dość duże kawałki lub dwa banany
  • Olej do smażenia
  • Ciasto:
  • 75 gramów mąki
  • Żółtko jajka
  • 80 ml bardzo zimnej gazowanej wody
  • Słony sos karmelowy :
  • 45 g masła
  • 100 gramów brązowego cukru
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Banan lub jabłka w cieście z sosem karmelowym
Do małego garnka wrzucamy masło, cukier, sól i śmietanę kremówkę, całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minut aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do dużego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko i zimną wodę gazowaną, składniki łączymy za pomocą łyżki w gładkie ciasto o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Kiedy olej będzie już gorący jabłka lub/i banany obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym tłuszczu około 2 minut z każdej strony ( lub do momentu kiedy staną się rumiane i chrupiące). Usmażone jabłka lub/i banany odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jabłka lub/i banany podajemy od razu po przygotowaniu wraz ze słonym sosem karmelowym.