Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 220
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na ten pomysł wpadłam przypadkowo i stał się on hitem. Banan smakuje obłędnie, szczególnie na ciepło - z bitą śmietaną!

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)

Składniki:

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)

2-3 porcje:

  • 2 banany
  • sok z cytryny/limonki

Panierka:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka/wody
  • 60g herbatników (około 5 sztuk)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)

Herbatniki:

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)
Ciastka pokruszyłam za pomocą malaksera.

Herbatniki pokruszyć/zmielić na piasek.

Jajko:

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)
Jajko należy bardzo dokładnie roztrzepać.

Jajko wymieszać z odrobiną mleka/wody.

Banany:

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)
Plasterki banana nie mogą być zbyt cienkie.

Banany pokroić w plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny bądź limonki.

Panierowanie:

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)
Banany powinny być dokładnie zapanierowane.

Każdy plasterek banana dokładnie obtoczyć w jajku, a następnie w pokruszonych ciastkach.

Smażenie:

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)
Nie należy żałować oleju.

Banany smażyć na rozgrzanym tłuszczu - z obu stron, aż lekko zarumienią się.

Podanie:

Banan w panierce herbatnikowej (na ciepło)
Na zimno również świetnie smakują.

Gotowe banany odsączyć z nadmiaru oleju.
Podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietany.