SUPERPRZEPIS

Bananowa babka w kropki

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Bananowa babka w kropki Więcej zdjęć (6)

Smaczne ucierane ciacho bananowe, wilgotne, ale puszyste, z wesołymi kropeczkami maku, polecam na jesienny wieczór do filiżanki herbaty.

Składniki:

Bananowa babka w kropki

 

Sposób przygotowania:

Bananowa babka w kropki
Wszystkie składniki muszą być ogrzane do temperatury pokojowej. Banany bez skórek wrzucić do wysokiego naczynia, wlać kefir, zmiksować blenderem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Miękkie masło wrzucić do miski. Dodać cukier. Utrzeć na puszystą masę.

Dodawać kolejno po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Następnie wsypać połowę mąki z makiem i zmiksować. Dodać resztę mąki i wlać banany z kefirem. Wymieszać na niskich obrotach. Ciasto nałożyć do dwóch keksówek (dł 20cm) wyścielonych papierem.

Piec około 50 minut w 160 stopniach. 
Bananowa babka w kropki
mąkę pszenną wymieszać zproszkiem do peiczenia i makiem
Bananowa babka w kropki
banany obrać ze skórek, wrzucić do kefiru i zmiksować
Bananowa babka w kropki
miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka
Bananowa babka w kropki
na koniec dodać suche skłądniki i mokre i zmiksować
Bananowa babka w kropki
ciasto przełożyć do dwóch keksówek