grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo wilgotna i aromatyczna bananowa babka z dodatkiem rodzynek, orzechów włoskich i orzechów brazylijskich. Karmelowego smaku i koloru nadał ciastu cukier muscovado, gałka muszkatałowa oraz wanilia. Przepyszne ciasto na wielkanocny stół.

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami

Składniki:

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami

Ciasto

Dekoracja

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami

Przygotowanie składników mokrych

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami
Cukier muscovado możemy zastąpić białym cukrem, wówczas smak ciasta, będzie już wtedy inny.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z cukrem muscovado, mieszając od czasu do czasu. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięcia.

W misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rozpuszczone masło z cukrem. Całość mieszamy.

Przygotowanie składników suchych

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami
Orzechy brazylijskie możemy zastąpić większą ilością orzechów włoskich.

W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz szczyptą gałki muszkatałowej. Dodajemy rodzynki i drobno pokrojone orzechy włoskie oraz brazylijskie.

Przygotowanie ciasta

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami
Ciasta nie mieszamy za długo, tylko do połączenia się składników.

Składniki mokre przelewamy do suchych. Ciasto mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy rozgniecione banany.

Pieczenie babki

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem.

Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 35-40 minut

Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Dekoracja ciasta

Bananowa babka z orzechami i rodzynkami

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, od czasu do czasu mieszając. Przygotowaną masą dekorujemy babkę.