IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Bananowa Ricotta z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatny w smaku warstwowy deser owocowy z bananami oraz świeżym ananasem a takze z serkiem ricotta

Bananowa Ricotta z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowa Ricotta z ananasem

 

  • 1 średni ananas
  • 2 banany
  • 150g serka ricotta
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

 

  • 4 kostki dowolnej czekolady

Sposób przygotowania:

Bananowa Ricotta z ananasem
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Serek ricotta przekłądamy do większego naczynia, dodajemy cukier puder i mieszamy aż ładnie się ze sobą połączą. Orane ze skórek banany dodajemy do serka i rozgniatamy widelcem tak by powstała masa. Masę układamy na dnie naczynia, po czym przykrywamy warstwą pokrojonego w kostkę ananasa. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia całych naczyń, starając się, by na wierzchy znajdowała się masa. Kostki czekolady drobno siekamy. Deser dekorujemy kawałkiem ananasa oraz posiekaną czekoladą.
Bananowa Ricotta z ananasem
Do serka ricotta dodajemy 3 łyżki cukru pudru
Bananowa Ricotta z ananasem
Do ricotty z cukrem dodajemy banany i rozgniatamy
Bananowa Ricotta z ananasem
Masę z ricotty i bananów nakładamy na dno szklanek
Bananowa Ricotta z ananasem
Szklanki wypełniamy na przemian warstwami ananasa i serka ricotta

Tagi:

czekolada