misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Bananowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyścielić 6 foremek do bułeczek pergaminem.....

Bananowe bułeczki

Składniki:

Bananowe bułeczki

 

  • 125 g mąki razowej
  • 25 g zarodków pszennych
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko roztrzepane
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 75 g ziaren słonecznika
  • 2 dojrzałych bananów
  • dżem morelowy
  • pieczone ziarna słonecznika do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Bananowe bułeczki
Wyścielić 6 foremek do bułeczek pergaminem, albo dobrze natłuścić. W misce zmieszać mąkę, zarodki pszenne, cukier, proszek do pieczenia i pestki słonecznika. Osobno zmiksować jajko, olej i mleko. Połączyć i ucierać do gładkości. Ugnieść banany i wymieszać z ciastem. Napełnić foremki do 2/3 ciastem. Piec w temp 200stC 20-30 minut. Wyjąc bułeczki i ułożyć na tacy, aby przestygły. Posmarować dżemem, posypać pieczonymi pestkami słonecznika. Podawać jeszcze ciepłe.