ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Bananowe muffinki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinkowo - bananowa uczta dla łasuchów.

Bananowe muffinki.

Składniki:

Bananowe muffinki.

 

  • 2 banany
  • 300 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 g masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Bananowe muffinki.
W rondlu roztapiamy masło, następnie schładzamy je. W innym naczyniu rozgniatamy za pomocą widelca banany, dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder, ucieramy wszystko na gładką masę. Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę, kolejny raz mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, cały czas mieszając, i na koniec wlewamy przestudzone masło. Wszystko miksujemy mikserem. Wlewamy porcje ciasta do formy na muffiny wyścielonej papilotkami. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu babeczki dekorujemy bitą śmietaną, cukrem pudrem oraz kawałkami bananów. Smacznego!