kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Bananowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, małe placuszki z bananem, bardzo szybkie w przygotowaniu. Możemy je podać na śniadanie, obiad lub kolację. Polecam.

Bananowe placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowe placuszki

 

  • pół banana
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka
  • 4 - 5 łyżek mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Bananowe placuszki
Banana obieramy ze skórki i kroimy na drobno, skrapiamy sokiem z cytryny, przekładamy do miski. Dokładamy jajko i wlewamy mleko, mieszamy a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto musi być gęste.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki. Usmażone kładziemy na ręcznik papierowy, aby ociękły z tłuszczu.

Następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Bananowe placuszki
Obranego banana kroimy na drobno, skrapiamy sokiem z cytryny
Bananowe placuszki
Do miski z bananem wlewamy mleko i dodajemy jajko
Bananowe placuszki
Placuszki bananowe smażymy na rozgrzanym oleju
Bananowe placuszki
Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy