SUPERPRZEPIS

Bananowe placuszki z sosem kawowym

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Bananowe placuszki z sosem kawowym

Bananowe placuszki z sosem kawowym

Składniki:

Bananowe placuszki z sosem kawowym

 

  • zsiadłe mleko 1,5 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • mąka wg uznania
  • banany 2-3 sztuki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • sok z cytryny do skropienia
  • kawa rozpuszczalna 4-5 łyżeczek
  • cukier 2 łyżki
  • śmietana 5-6 łyżek
  • mąka ziemniaczana 1-2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Bananowe placuszki z sosem kawowym
Najpierw zmiksowałam mleko z jajkami i cukrem waniliowym. Następnie dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą (mąki dodałam tyle, by powstało gęste ciasto naleśnikowe). Banany obrałam i pokroiłam na ok 1 cm kawałki (banany można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały). Potem na patelni rozgrzałam olej i nabierałam łyżką przygotowane ciasto i kładłam na patelni. Po czym lekko rozpłaszczyłam, by powstały małe placuszki. Na smażące się placuszki położyłam po 2 plasterki bananów. Następnie banany zasmarowałam niewielką ilością ciasta i odwróciłam na drugą stronę. Dalej smażyłam na złoty kolor. Kawę rozpuszczalną zalałam małą ilością gorącej wody, dodałam cukier i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Po czym wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie sos zagotowałam na małym ogniu (można też użyć do tego kuchenki mikrofalowej). Sos powinien zgęstnieć. Sos zostawiłam do przestudzenia. Na koniec placuszki posmarowałam serkiem waniliowym i polałam przestudzonym sosem kawowym przygotowanym z podanych składników.

Tagi:

jajko kawa jajka