migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1157]

Bananowe risotto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto na deser czemu nie. Przygotowywane tak samo jak wytrawne ale ze słodkimi dodatkami. Najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno też jest smaczne.

Bananowe risotto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowe risotto

 

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • ok 3 szklanek mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże banany
  • sok z cytryny lub limonki do skropienia bananów
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii ( może być bez ziarenek, ja dałam taką ze słoika z cukrem waniliowym)

Sposób przygotowania:

Bananowe risotto
Mleko podgrzać aby było gorące z dodatkiem cukru waniliowego i laski wanilii. W garnku lub na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć aż ryż zrobi się szklisty a następnie wlać wodę. Gdy ryż wchłonie całą wodę porcjami dolewać przygotowane wcześniej gorące mleko. Gotować aż ryż wchłonie całe mleko, od czasu do czasu przemieszać.

Kolejną porcję mleka dolewać aż poprzednia całkowicie się wchłonie. W międzyczasie obrać banany i pokroić w pół plasterki. Dokładnie skropić sokiem z limonki.

Gdy do ryżu wlejemy ostatnią porcję mleka dodać także banany. Gotować aż całość zgęstniej i wchłonie nadmiar mleka.

Przełożyć do miseczki lub pucharków, dowolnie udekorować i podawać.
Bananowe risotto
Mleko podgrzać aby było gorące z dodatkiem cukru waniliowego i laski wanilii.
Bananowe risotto
W garnku lub na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć aż ryż zrobi się szklisty a następnie wlać wodę. Gdy ryż wchłonie całą wodę porcjami dolewać przygotowane wcześniej gorące mleko. Gotować aż ryż wchłonie całe mleko, od czasu do czasu przemieszać. Kolejną porcję mleka dolewać aż poprzednia całkowicie się wchłonie.
Bananowe risotto
W międzyczasie obrać banany i pokroić w pół plasterki. Dokładnie skropić sokiem z limonki.
Bananowe risotto
Gdy do ryżu wlejemy ostatnią porcję mleka dodać także banany.