Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Bananowe wafle w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Banalnie prosta przekąska składająca się z wafli ryżowych przełożonych bananem i oblanych w polewie czekoladowej. Całość lekka i pożywna, a jeżeli wykorzysta się tylko gorzką czekoladę, to będzie dietetyczna i fit!

Bananowe wafle w czekoladzie

Składniki:

Bananowe wafle w czekoladzie

 

  • naturalne wafle ryżowe*- 6 szt.
  • banany- 2 małe
  • czekolada gorzka- 50 g
  • czekolada mleczna- 50 g
  • olej- 1 łyżka
  • odrobina soku z cytryny
  • orzechy włoskie, pistacje oraz sezam- do posypania

 

Sposób przygotowania:

Bananowe wafle w czekoladzie
Banany z sokiem z cytryny rozgniatamy na tzw. papkę. Masę bananową po równo ułożyć na 3 waflach, które przykrywamy 3 waflami i wkładamy do zamrażalnika (na około 2-3 godz.) Czekolady z dodatkiem oleju roztapiamy w mikrofali, obtaczamy nią jedną stronę wafla, wkładamy na 2 minuty do zamrażalnika, wyjmujemy i polewamy drugą stronę przekąski. Szybko posypać krokantem i wstawić ponownie do zamrażalnika. Wyjąć około 3 minuty przed podaniem.

Tagi:

czekolada