kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Bananowiec.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne ciasto na podwieczorek i do kawy.

Bananowiec.

Składniki:

Bananowiec.

 

  • 10 bananów
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki schłodzonego masła
  • 5 stołowych łyżek cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 3 stołowe łyżki likieru bananowego

Sposób przygotowania:

Bananowiec.
1/2 kostki schłodzonego i pokrojonego masła ucieramy z 5 stołowymi łyżkami cukru brązowego.Cały czas ucierając stopniowo dodajemy jajka,wsypujemy 1 opakowanie cukru waniliowego,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i jedna niepełna szklankę mąki tortowej.Cały czas ciasto ucierając dodajemy 1 mała łyżeczkę proszku do pieczenia,3 stołowe łyżki likieru bananowego i 6 obranych i pokrojonych w drobną kostkę bananów. Ciasto dokładnie wyrabiamy.Wyrobione ciasto wykładamy na posmarowana masłem i posypaną bułka tarta tortownicę.Resztę obranych bananów kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.