Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Bananowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto bananowe do kawy

Bananowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowiec

 

  • Biszkopt
  • jajka - 5 szt
  • cukier - 0,5 szkl
  • mąka - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • sól -1 szczypta
  • tłuszcz do formy
  • KREM
  • śmietana 30 % czekoladowa - 0,5 l
  • śmietan fix - 2 opak
  • Dodatkowo
  • banany - 1 kg
  • czekolada deserowa -1 tabliczka
  • ajerkoniak - 2 kieliszki

Sposób przygotowania:

Bananowiec
BISZKOPT Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę. KREM Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno. Banany obrać ze skórki, połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę. SKŁADANIE CIASTA biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, nałożyć na ciasto połowę kremu i ułożyć banany pokrojone w plastry. Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypać bananami pokrojonymi w kostkę i startą na tarce czekoladą
Bananowiec
Z podanych składników zostało przygotowane ciasto biszkoptowe
Bananowiec
Biszkopt upieczony i nasączony ajerkoniakiem
Bananowiec
Na biszkopt wyłożono krem i pokrojone banany
Bananowiec
Wierzch biszkoptu posmarowany kremem posypany bananami i czekoladą