jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bananowo-budyniowe drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Te drożdżówki to coś dla wielbicieli pieczonych bananów. Ich smak w połączeniu z budyniem, ciastem drożdżowym i kruszonką daje niepowtarzalny smak!!!

Bananowo-budyniowe drożdżówki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bananowo-budyniowe drożdżówki

CIASTO:

NADZIENIE:

KRUSZONKA

Sposób przygotowania:

Bananowo-budyniowe drożdżówki

ETAP 1

Bananowo-budyniowe drożdżówki
Gotowe ciasto przykryway i pozostawiamy do podwojenia objętości

CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka (letniego). Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Między czasie topimy margarynę i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy cukier, jajka, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę.

Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.

ETAP 2

Bananowo-budyniowe drożdżówki
Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na podsypaną mąką stolnicę

Wyrośnięte wyjmujemy na stolnicę.

ETAP 3

Bananowo-budyniowe drożdżówki
W wyciętych drożdżówkach wykonujemy wgłębienia

Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) .

ETAP 4

Bananowo-budyniowe drożdżówki
W wykonane wgłębiania nakładamy nadzienei

Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie

ETAP 5

Bananowo-budyniowe drożdżówki
Na koniec każdą drożdżówkę posypujemy kruszonką

Drożdżówki oprószamy kruszonką i pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.