jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bananowo-budyniowy deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Z tych proporcji wychodzi śmiało nawet 6 deserków, jeśli użyjemy mniejszych pucharków!!! POLECAM!!!! Zachęcam do wykonania jeśli nie całego deseru, to samego budyniu bananowego!

Bananowo-budyniowy  deser Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowo-budyniowy deser

 

  • Składniki na 3 duże porcje:
  • Około 15 sztuk czekoladowych herbatników,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki zwykłej,
  • 2 żółtka,
  • 3 banany do budyniu,
  • 1 banan do galaretki,

 

Sposób przygotowania:

Bananowo-budyniowy deser
Herbatniki rozkruszamy i porcjujemy do przygotowanych pucharków. Połowę mleka zagotowujemy. Do drugiej połowy dodajemy mąki oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Trzy banany obieramy ze skórki. Połamane na mniejsze części przekładamy do garnka. Tak przygotowane miksujemy. Zmiksowane banany przelewamy do ciepłego budyniu i dokładnie miksujemy całość. Tak przygotowany bananowy budyń porcjujemy do pucharków, umieszczając go na herbatnikach. Deser pozostawiamy do ostygnięcia budyniu. Między czasie galaretkę wsypujemy do garnuszka. Rozpuszczamy ją w 1 i 3/4 szklanki wody. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie obieramy banana i kroimy w plasterki. Umieszczamy go na budyniu i zalewamy zimną galaretką. Deser odstawiamy do lodówki by galaretka stężała. Podajemy.
Bananowo-budyniowy  deser
na dno prtzygotowanych pucharków rozkruszamy herbatniki
Bananowo-budyniowy  deser
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.Studzimy
Bananowo-budyniowy  deser
Do ugotowanego budyniu dodajemy zmiksowane banany
Bananowo-budyniowy  deser
Na wyłożony budyń wykładamy pokrojone banany. ZAlewamy galaretką