monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Bananowo-daktylowe brownie w wersji light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rzadko przygotowuję brownie, ale już tak mi się chciało takie ciasta bez kremu i wybór padł na ciacho czekoladowe. Porcja 100 g to 172 kcal, polecam:)

Bananowo-daktylowe brownie w wersji light Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bananowo-daktylowe brownie w wersji light

 

  • 2 banany mocno dojrzałe-210 g
  • 2 jajka
  • 40 g suszonych daktyli suszonych
  • 40 g kakao
  • 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 ml mleka 0,5%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka stevii

 

  • Forma 21 cm

Sposób przygotowania:

Bananowo-daktylowe brownie w wersji light

ETAP 1:

Bananowo-daktylowe brownie w wersji light
do zmiksowanego banana dodać daktyle i znów zmiksować

Do blendera wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki banany i mocno zmiksować. Dodać daktyle i ponownie miksować, tym razem dłużej ponieważ daktyle są dosyć twarde.

ETAP 2:

Bananowo-daktylowe brownie w wersji light
mikserem ubić jajka z mlekiem dokładnie

Do misy miksera wbić jajka, dodać mleko i zmiksować.

ETAP 3:

Bananowo-daktylowe brownie w wersji light
do jajek dodać miks owoców i dokładnie połączyc

Następnie dodać zmiksowane owoce i dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Bananowo-daktylowe brownie w wersji light
do masy dodać sypkie składniki i szybko ale dokładnie wymieszać

Partiami dodać kakao, mąkę oraz kawę ,proszek i wymieszać do połączenia składników. Przelać do formy i piec w 180 około 25-30 minut. Patyczek wbity w ciasto będzie oblepiony ciastem ale to ciasto nie może być surowe. Ostudzić, pokroić na porcje. Smacznego!