Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bananowo-marchewkowe muffiny ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do muffinek można dodać śliwki mrożone, świeże lub z syropu.

Bananowo-marchewkowe muffiny ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bananowo-marchewkowe muffiny ze śliwkami

 

  • 2,5 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 1/2 szkl tartej marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10-12 szt śliwek
  • KRUSZONKA
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Bananowo-marchewkowe muffiny ze śliwkami
Do miski wsypać 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, wiórki kokosowe, dodać masło i zrobić kruszonkę. 10 dag masła roztopić, ostudzić. Do jednego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cukier waniliowy. Do drugiego naczynia wlać masło, oliwę, dodać jajka, mleko, zmiksować. Następnie dodać rozgnieciony widelcem banan, utartą marchew, wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche przygotowane produkty i zamieszać. Do przygotowanych foremek wkładać po łyżce ciasta, następnie po 1 śliwce i napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Bananowo-marchewkowe muffiny ze śliwkami
Gotowe ciasto nałożyć do foremek, położyć śliwkę, zalać ciastem.
Bananowo-marchewkowe muffiny ze śliwkami
Posypane kruszonką babeczki upiec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku.