pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Bananowy sernik 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobry, polecam naprawdę

Bananowy sernik 2

Składniki:

Bananowy sernik 2

 

  • 4 banany
  • 20 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • MASA SERNIKOWA
  • 200 g śmietany 36 proc
  • 25 dag białego sera śmietankowego
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • DODATKOWO
  • 1 banan
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej

Sposób przygotowania:

Bananowy sernik 2
Galaretkę cytrynową przygotować jak podano na opakowaniu. Odłożyć do lekkiego stężenia. Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodać cukier. Banany rozgnieść widelcem. Dodać do masy. Wszystko dokładnie utrzeć. Na koniec dodać tężejącej galaretki i dalej ucierać. Wyłożyć na tortownicę. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zrobić masę sernikową. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odczekać aż lekko stężeje. Ser utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę 36 proc. schłodzić. Następnie ubić na największych obrotach miksera. Dodać 2 łyżeczki żelatyny przygotowanej jak podano na opakowaniu. Do lekko tężejącej galaretki dodać ser i bitą śmietanę. Wymieszać. Wylać na masę bananową. 1 banana pociąć w plasterki. Wyłożyć na masie sernikowej. Schłodzić przez ponad 1 godzinę w lodówce. Przygotować galaretkę agrestową jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Gdy będzie już lekko stężana wylać na sernik. Schłodzić jeszcze przez godzinę w lodówce. Smacznego.