anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Bananowy torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torty mogą mieść dowolną dekorację nie koniecznie z masy cukrowej. Należy pamiętać aby nie kłaść nigdy masy cukrowej na torty z bitą śmietaną.

Bananowy torcik

Składniki:

Bananowy torcik

 

  • 10 jaj
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa
  • 2 kg bananów
  • 2 margaryny
  • 250 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 galaretki cytrynowe
  • Dodatkowo
  • około 500 g masy cukrowej

Sposób przygotowania:

Bananowy torcik
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i nadal ubijać , dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z budyniem. Wymieszać z masą z jaj i wlać do tortownicy o średnicy 26 cm. . Upiec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny i wystudzić następnie pokroić na 3 części. Banany obrać i zgnieść dokładnie widelcem, margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem i żółtkami , galaretki rozmieszać w 1 szklane gorącej wody. Dodać do bananów i przestudzić. Banany połączyć z margaryną i zmiksować.Przełożyć masą i schłodzić . Udekorować masą cukrową.