Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Bananowy wieniec na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bananowe mleczna pianka na gorace dni.

Bananowy wieniec na zimno

Składniki:

Bananowy wieniec na zimno

 

  • 500ml slodkiej smietanki 30%,
  • 5 sredniej wielkosci bananow,
  • 1 galaretka np zielona lub zólta,
  • troche mniej niz 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 lyzki zelatyny,
  • pol kubka goracej wody,
  • paczka herbatnikow lub podobnych ciastek,
  • forma na wieniec.

Sposób przygotowania:

Bananowy wieniec na zimno
Galaretke rozpuscic w polowie goracej wody potrzebnej do przygotowania jednej torebki, czyli w 250ml, schlodzic. 2 banany pokroic na paski lub na polpaski. Zelatyne wymieszac w pol szklanki goracej wody i odstawic by speczniala i schlodniala. Do formy wlozyc pokrojone banany i zalac tezejaca galaretka, zostawic ok 5 lyzek galaretki, gdyz uzyjemy jej pozniej do polania herbatników, po czym wlozyc do lodówki. Gdy galaretka calkowicie stezeje, pokroic 3 banany, ubic mikserem na sztywno smietane z cukrem (ok10 min), po czym wlewac po trochu wode z zelatyna i caly czas ubijac, az wszystko ladnie sie polaczy. Do masy smietanowej dodac pokrojone banany i wymieszac, po czym wylac na galaretke z bananami. Wstawic na ok 5-10 min do lodówki, po czym wyjac i wierzch wylozyc herbatnikami, ktore zalewamy tezejaca galaretka (gdy galaretka stezeje za mocno, podgrzewac kilkanascie sekund w mikroifali). Deser wkladamy do lodowki na kilka godzin. Po wyjeciu, ciasto odkrajamy od formu dookola nozem, podobnie dookola ''komina''. Zagotowujemy wode w czajniku, wlewamy do miski, na ktora stawiamy forme z wiencem. Forme z ciachem trzymamy ok 5-10min nad parujaca woda, po czym ostroznie przewracamy forme,na plaskie naczynie, by wyciagnac deser. Wkladamy do lodowki, by galaretka ponownie stezala i po ok 15 min ciacho jest gotowe do spozycia :)

Tagi:

ciastka