blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Bananowy wieniec z rumem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto bananowe, może być jeszcze lepsze gdy przełożymy je marmoladą.

Bananowy wieniec z rumem

Składniki:

Bananowy wieniec z rumem

 

  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 4 banany
  • 20 ml rumu
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 4 białka
  • 100 g startej gorzkiej czekolady
  • tłuszcz do formy
  • 100 g polewy czekoladowej
  • 20 g bitej śmietany
  • do dekoracji: posiekane pistacje, plasterki suszonych bananów

Sposób przygotowania:

Bananowy wieniec z rumem
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Banany obrać, rozgnieść, zalać rumem. Mąkę połączyć z proszkiem, czekoladą i orzechami; razem z bananami dodawać do masy, ucierając. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą. Formę natłuścić, wyłożyć ciasto, piec 30 min w temp. 180°C. Wyjąć z formy, ostudzić. Polewę roztopić w kąpieli wodnej, polać ciasto, odstawić do zastygnięcia. Z bitej śmietany wycisnąć rozetki, udekorować.

Tagi:

czekolada