paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Banany i jabłka pod kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Banany pieczone wraz z jabłkami, zalane sosem z żółtka mleka i cukru waniliowego pod pianką z białek z cukrem.

Banany i jabłka pod kołderką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Banany i jabłka pod kołderką

 

  • banan 2 sztuki
  • jabłka 2 sztuki
  • żółtko 1 sztuka
  • mleko 175 ml
  • mąka krupczatka 1,5 łyżki
  • cukier puder 60 g
  • cukier waniliowy 20 g

Sposób przygotowania:

Banany i jabłka pod kołderką
Banany obrać i pokroić w plastry. Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Jabłka i banany włożyć do naczynia żaroodpornego. W 75 ml mleka wymieszać cukier waniliowy oraz mąkę i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego otrzymany płyn. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia , następnie wylać sos na jabłka i banany. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier puder i ubijać aż masa bezie lśniąca. Wyłożyć na owoce i sos. Piec w temp. około 160 stopni do chwili uzyskania lekkiego bladego brązowego koloru.
Banany i jabłka pod kołderką
Banany obrać i pokroić w plastry. Jabłka obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Jabłka i banany włożyć do naczynia żaroodpornego.
Banany i jabłka pod kołderką
W 75 ml mleka wymieszać cukier waniliowy oraz mąkę i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego otrzymany płyn.
Banany i jabłka pod kołderką
Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia , następnie wylać sos na jabłka i banany.
Banany i jabłka pod kołderką
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier puder i ubijać aż masa bezie lśniąca. Wyłożyć na owoce i sos.