paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Banany w ajerkoniaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Banany podane na gorąco w domowo robionym sosie ajerkoniak-owym.

Banany w ajerkoniaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Banany w ajerkoniaku

 

  • 2-3 sztuki banany,
  • 2 sztuki żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 1/3 szklanki mleko 3,2%,
  • 30 ml wódka cytrynowa,
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Banany w ajerkoniaku
Najpierw przegotować mleko i je wystudzić. Do miski wbić same żółtka dodać cukier waniliowy i zmiksować na gładką i pulchną masę. Nie przerywając miksowania bardzo powoli wlać mleko. Następnie bardzo ostrożnie i również powoli wlać wódkę cytrynową cały czas miksując. Całość miksować ok 2 minut po dodaniu wódki tak aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Banany opiec w gorącym piekarniku w skórkach prawie na czarno. Wyjąć je ze skórek powinny w środku być gorące ale jeszcze twarde wyjąć na talerzyk i polać przygotowanym ajerkoniakiem. Na koniec posypać całość płatkami migdałowymi.
Banany w ajerkoniaku
Do miski wbić same żółtka dodać cukier waniliowy i zmiksować na gładką i pulchną masę
Banany w ajerkoniaku
Nie przerywając miksowania bardzo powoli wlać mleko. Następnie bardzo ostrożnie i również powoli wlać wódkę cytrynową cały czas miksując. Całość miksować ok 2 minut po dodaniu wódki tak aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Banany w ajerkoniaku
Banany opiec w gorącym piekarniku w skórkach prawie na czarno. Wyjąć je ze skórek powinny w środku być gorące ale jeszcze twarde wyjąć na talerzyk
Banany w ajerkoniaku
Gorące banany polać przygotowanym ajerkoniakiem