marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Banany w cieście filo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Desery lub też przekąski w cieście greckim filo sprawdzają się na różnych przyjęciach,a także grill-party,gdzie na deser też należy podać coś słodkiego.

Banany w cieście filo

Składniki:

Banany w cieście filo

 

  • 6 płatów ciasta filo,
  • 6 dojrzałych,ale nie przejrzałych bananów,
  • cukier brązowy,
  • sok ze świeżej cytryny bez pestek,
  • wiórki kokosowe lub cynamon,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Banany w cieście filo
Banany opłukać i obrać ze skórek i uciąć nożem ściemniałe końcówki, a następnie skropić banany sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, co zapobiega ściemnieniu, potem oprószyć cukrem brązowym lub obtoczyć owoce w nim na talerzu, potem oprószyć cynamonem lub wiórkami kokosowymi. Blachę natrzeć tłuszczem, a płatami ciasta filo wyłożyć blachę i szczypcami przełożyć nań banany, płaty ciasta pociąć na sześć równych kawałków i zawinąć w nie banany. Nagrzać piekarnik do 175 st. C i wstawić blachę z deserem w cieście na 15-25 min. Gdy wierzch ciasta się zrumieni, wyjąć blachę i przełożyć szczypcami lub łopatką kuchenną deser na półmisek i podawać na ciepło.

Tagi:

ciasto beza bezy