Banica

lalunia - Przepis na: Banica offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1136
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Banica
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Zadowolona jestem wyszło bardzo smaczne podawałam z pomidorkami z bazylia i oregano :)


trudność: łatwe
czas:

Banica - SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 3jaja
  • Farsz:
  • 500 g sera białego
  • śmietana kwaśna dałam 12% 100 gram
  • 2 jajka
  • sól
  • mleko masło i sól do polania Banicy 150 gram mleka mało 50 gram szczypta soli .

Banica - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypałam mąkę dodałam mleko i jajka i masło i szczyptę soli wyrobiłam ciasto w międzyczasie dodałam oliwę z oliwek i sok z cytryny ponownie wyrobiłam podzieliłam na 5 kawałków użyłam formy prostokątnej każdy kawałek rozwałkowałam na prostokąt cienko nakładałam farsz i zwijałam w rulonik Ser na farsz przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem. Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszałam i odstawiłam pomagałam sobie ściereczką jak nie mogłam zawinąć rękoma kładłam do wysmarowanej formy na około blaszki. Pod koniec pieczenia zagotować w rondelku mleko z masłem i solą. Wysunąć ciasto po upieczeniu, zalać mieszanką i wsadzić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Banica (strona 1 z 1)  
misiabe

misiabe
offline

2012-07-24 18:07
Ciekawy pomysł! Zapisuje sobie do wypróbowania :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-07-24 20:39
Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-27 11:36
edytaha napisał(a):

Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)

poprawie się
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-07-24 19:28
przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-27 12:47
zewa napisał(a):

przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).

Kurcze faktycznie masz racje piekłam w 180 stopniach 50 minut i napisałam nie po kolei
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14
offline

2012-07-24 18:31
ile ma być mleka do polania???
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-27 12:48
misia14 napisał(a):

ile ma być mleka do polania???

150 gram mleka i 50 gram masła
Skomentuj
Oceń:
0
Elficzna

Elficzna
offline

2012-07-27 13:12
bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-31 11:47
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?

Mi wyszło słodkie z odrobina posmaku słonego bardzo smaczne Skoro mojej teściowej smakowałam to musiał byc drobne a ona jest wybredna :)
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika
offline

2012-08-01 23:45
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?


Banica to tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.
Banica, w połączeniu z bozą, jest częstym elementem bułgarskiego śniadania. Podaje się ją na ciepło.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wypieki na słono
Chleb drożdżowy górski Pizza z letnimi dodatkami Słodkie bułeczki z makiem
Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem Pszenno- żytni chleb ze słonecznikiem Rogaliki z grzybami
Chleb na zakwasie z pszenicą Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami Francuska rolada z pieczarkami i indykiem
Bułki pszenno żytnie z prażonymi ziarnami Tarta włoska z bobem Tarta z cukinią i kozim serem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane