Banica

lalunia - autor przepisu Banica offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1048
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Banica
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Zadowolona jestem wyszło bardzo smaczne podawałam z pomidorkami z bazylia i oregano :)


trudność: łatwe
czas:

Banica - SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 3jaja
  • Farsz:
  • 500 g sera białego
  • śmietana kwaśna dałam 12% 100 gram
  • 2 jajka
  • sól
  • mleko masło i sól do polania Banicy 150 gram mleka mało 50 gram szczypta soli .

Banica - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypałam mąkę dodałam mleko i jajka i masło i szczyptę soli wyrobiłam ciasto w międzyczasie dodałam oliwę z oliwek i sok z cytryny ponownie wyrobiłam podzieliłam na 5 kawałków użyłam formy prostokątnej każdy kawałek rozwałkowałam na prostokąt cienko nakładałam farsz i zwijałam w rulonik Ser na farsz przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem. Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszałam i odstawiłam pomagałam sobie ściereczką jak nie mogłam zawinąć rękoma kładłam do wysmarowanej formy na około blaszki. Pod koniec pieczenia zagotować w rondelku mleko z masłem i solą. Wysunąć ciasto po upieczeniu, zalać mieszanką i wsadzić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika



Komentarze do Banica (strona 1 z 1)  
misiabe

misiabe
offline

2012-07-24 18:07
Ciekawy pomysł! Zapisuje sobie do wypróbowania :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-07-24 20:39
Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-27 11:36
edytaha napisał(a):

Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)

poprawie się
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-07-24 19:28
przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-27 12:47
zewa napisał(a):

przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).

Kurcze faktycznie masz racje piekłam w 180 stopniach 50 minut i napisałam nie po kolei
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14
offline

2012-07-24 18:31
ile ma być mleka do polania???
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-27 12:48
misia14 napisał(a):

ile ma być mleka do polania???

150 gram mleka i 50 gram masła
Skomentuj
Oceń:
0
Elficzna

Elficzna
offline

2012-07-27 13:12
bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-31 11:47
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?

Mi wyszło słodkie z odrobina posmaku słonego bardzo smaczne Skoro mojej teściowej smakowałam to musiał byc drobne a ona jest wybredna :)
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika
offline

2012-08-01 23:45
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?


Banica to tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.
Banica, w połączeniu z bozą, jest częstym elementem bułgarskiego śniadania. Podaje się ją na ciepło.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wypieki na słono
Bułeczki z karmelem Chleb orkiszowy z pomidorami Tarta z czosnkiem niedźwiedzim
Baranek wielkanocny Koszyczek wielkanocny Wiosenna tarta ze szparagami
Chlebek wielkanocny do święconki Ciabatta na śniadanie Drożdżowe koperty z drobiowym farszem
Tarta z kiszoną kapustą Wytrawne babeczki z kaszy gryczanej Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane