Banica

lalunia

Złoty Ekspert
Przepisy: 1218
zdjęcia: 1 z 5
Banica
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Zadowolona jestem wyszło bardzo smaczne podawałam z pomidorkami z bazylia i oregano :)


trudność: łatwe
czas:

Banica - SKŁADNIKI:

  • mleko masło i sól do polania Banicy 150 gram mleka mało 50 gram szczypta soli .

Banica - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypałam mąkę dodałam mleko i jajka i masło i szczyptę soli wyrobiłam ciasto w międzyczasie dodałam oliwę z oliwek i sok z cytryny ponownie wyrobiłam podzieliłam na 5 kawałków użyłam formy prostokątnej każdy kawałek rozwałkowałam na prostokąt cienko nakładałam farsz i zwijałam w rulonik Ser na farsz przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem. Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszałam i odstawiłam pomagałam sobie ściereczką jak nie mogłam zawinąć rękoma kładłam do wysmarowanej formy na około blaszki. Pod koniec pieczenia zagotować w rondelku mleko z masłem i solą. Wysunąć ciasto po upieczeniu, zalać mieszanką i wsadzić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Banica (strona 1 z 1)  
misiabe

misiabe

2012-07-24 18:07
Ciekawy pomysł! Zapisuje sobie do wypróbowania :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-07-24 20:39
Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia

2012-07-27 11:36
edytaha napisał(a):

Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)

poprawie się
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2012-07-24 19:28
przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia

2012-07-27 12:47
zewa napisał(a):

przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).

Kurcze faktycznie masz racje piekłam w 180 stopniach 50 minut i napisałam nie po kolei
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14

2012-07-24 18:31
ile ma być mleka do polania???
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia

2012-07-27 12:48
misia14 napisał(a):

ile ma być mleka do polania???

150 gram mleka i 50 gram masła
Skomentuj
Oceń:
0
Elficzna

Elficzna

2012-07-27 13:12
bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia

2012-07-31 11:47
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?

Mi wyszło słodkie z odrobina posmaku słonego bardzo smaczne Skoro mojej teściowej smakowałam to musiał byc drobne a ona jest wybredna :)
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika

2012-08-01 23:45
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?


Banica to tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.
Banica, w połączeniu z bozą, jest częstym elementem bułgarskiego śniadania. Podaje się ją na ciepło.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wypieki na słono
Półfrancuskie słone precelki Pizza z salami i pieczarkami Pizza ziemniaczana
Pizza przepis na ciasto Pizza z papryka, salami Chlebek gryczany
Chleb pszenny z ziarnami na jogurcie Domowa chałka z kruszonką Pizza gyros z mielonym indykiem i brokułami
Najlepsze kminkówki Pizza z boczniakami Pizza z białym sosem i pomidorami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane