Banica

lalunia - Przepis na: Banica offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1191
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Banica
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Zadowolona jestem wyszło bardzo smaczne podawałam z pomidorkami z bazylia i oregano :)


trudność: łatwe
czas:

Banica - SKŁADNIKI:

  • mleko masło i sól do polania Banicy 150 gram mleka mało 50 gram szczypta soli .

Banica - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypałam mąkę dodałam mleko i jajka i masło i szczyptę soli wyrobiłam ciasto w międzyczasie dodałam oliwę z oliwek i sok z cytryny ponownie wyrobiłam podzieliłam na 5 kawałków użyłam formy prostokątnej każdy kawałek rozwałkowałam na prostokąt cienko nakładałam farsz i zwijałam w rulonik Ser na farsz przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem. Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszałam i odstawiłam pomagałam sobie ściereczką jak nie mogłam zawinąć rękoma kładłam do wysmarowanej formy na około blaszki. Pod koniec pieczenia zagotować w rondelku mleko z masłem i solą. Wysunąć ciasto po upieczeniu, zalać mieszanką i wsadzić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Banica (strona 1 z 1)  
misiabe

misiabe
offline

2012-07-24 18:07
Ciekawy pomysł! Zapisuje sobie do wypróbowania :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-07-24 20:39
Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-27 11:36
edytaha napisał(a):

Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)

poprawie się
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-07-24 19:28
przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-27 12:47
zewa napisał(a):

przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).

Kurcze faktycznie masz racje piekłam w 180 stopniach 50 minut i napisałam nie po kolei
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14
offline

2012-07-24 18:31
ile ma być mleka do polania???
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-27 12:48
misia14 napisał(a):

ile ma być mleka do polania???

150 gram mleka i 50 gram masła
Skomentuj
Oceń:
0
Elficzna

Elficzna
offline

2012-07-27 13:12
bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia
offline

2012-07-31 11:47
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?

Mi wyszło słodkie z odrobina posmaku słonego bardzo smaczne Skoro mojej teściowej smakowałam to musiał byc drobne a ona jest wybredna :)
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika
offline

2012-08-01 23:45
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?


Banica to tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.
Banica, w połączeniu z bozą, jest częstym elementem bułgarskiego śniadania. Podaje się ją na ciepło.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wypieki na słono
Pizza wiejska z maślakami Pizza  Hawajska Pizza prosciutto
Pizza z pieczarkami i ogórkiem kiszonym Pizza z kiełbasą, pieczarkami i ogórkiem kiszonym Rogaliki cebulowe
Pizza na cieście bez drożdży Mini pizze z porem Pizza z salami i pieczarkami
Pizza z salami i ananasem Pizza z sosem pomidorowym i serem Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane