lalunia

lalunia

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1378]

Banica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zadowolona jestem wyszło bardzo smaczne podawałam z pomidorkami z bazylia i oregano :)

Banica Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Banica

  • mleko masło i sól do polania Banicy 150 gram mleka mało 50 gram szczypta soli .

Sposób przygotowania:

Banica

Do miski wsypałam mąkę dodałam mleko i jajka i masło i szczyptę soli wyrobiłam ciasto w międzyczasie dodałam oliwę z oliwek i sok z cytryny ponownie wyrobiłam podzieliłam na 5 kawałków użyłam formy prostokątnej każdy kawałek rozwałkowałam na prostokąt cienko nakładałam farsz i zwijałam w rulonik Ser na farsz przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem. Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszałam i odstawiłam pomagałam sobie ściereczką jak nie mogłam zawinąć rękoma kładłam do wysmarowanej formy na około blaszki. Pod koniec pieczenia zagotować w rondelku mleko z masłem i solą. Wysunąć ciasto po upieczeniu, zalać mieszanką i wsadzić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika