Banica

lalunia

Złoty Ekspert
Przepisy: 1286
zdjęcia: 1 z 5
Banica
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Zadowolona jestem wyszło bardzo smaczne podawałam z pomidorkami z bazylia i oregano :)


trudność: łatwe
czas:

Banica - SKŁADNIKI:

  • mleko masło i sól do polania Banicy 150 gram mleka mało 50 gram szczypta soli .

Banica - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypałam mąkę dodałam mleko i jajka i masło i szczyptę soli wyrobiłam ciasto w międzyczasie dodałam oliwę z oliwek i sok z cytryny ponownie wyrobiłam podzieliłam na 5 kawałków użyłam formy prostokątnej każdy kawałek rozwałkowałam na prostokąt cienko nakładałam farsz i zwijałam w rulonik Ser na farsz przełożyłam do miski i rozdrobniłam widelcem. Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszałam i odstawiłam pomagałam sobie ściereczką jak nie mogłam zawinąć rękoma kładłam do wysmarowanej formy na około blaszki. Pod koniec pieczenia zagotować w rondelku mleko z masłem i solą. Wysunąć ciasto po upieczeniu, zalać mieszanką i wsadzić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Banica (strona 1 z 1)  
misiabe

misiabe

2012-07-24 18:07
Ciekawy pomysł! Zapisuje sobie do wypróbowania :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-07-24 20:39
Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia

2012-07-27 11:36
edytaha napisał(a):

Laluniu, potrawa jest ładna i na pewno pyszna, ale proszę... używaj znaków przestankowych i pisz w jednej osobie, bo Twoje opisy bardzo źle się czyta. I nie traktuj proszę moich słów jako złośliwość :)

poprawie się
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2012-07-24 19:28
przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia

2012-07-27 12:47
zewa napisał(a):

przykro mi, ale znowu muszę się przyczepić. Nie ma temperatury piekarnika i czasu pieczenia. Nakładasz farsz a dopiero potem piszesz, że ser na farsz rozdrabniasz widelcem ( chyba kolejność powinna być odwrotna ).

Kurcze faktycznie masz racje piekłam w 180 stopniach 50 minut i napisałam nie po kolei
Skomentuj
Oceń:
0
misia14

misia14

2012-07-24 18:31
ile ma być mleka do polania???
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia

2012-07-27 12:48
misia14 napisał(a):

ile ma być mleka do polania???

150 gram mleka i 50 gram masła
Skomentuj
Oceń:
0
Elficzna

Elficzna

2012-07-27 13:12
bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?
Skomentuj
Oceń:
0
lalunia

lalunia

2012-07-31 11:47
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?

Mi wyszło słodkie z odrobina posmaku słonego bardzo smaczne Skoro mojej teściowej smakowałam to musiał byc drobne a ona jest wybredna :)
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika

2012-08-01 23:45
Elficzna napisał(a):

bardzo apetyczne ale jak to się je? to rodzaj ciasta na słodko czy raczej takie ciasto na słono?


Banica to tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka.
Banica, w połączeniu z bozą, jest częstym elementem bułgarskiego śniadania. Podaje się ją na ciepło.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wypieki na słono
Pizza z pieczarkami i serem pleśniowym Pizza z warzywami  Chlebowe paluchy wg p. Katarzyny S.
Najlepsza pizza domowa Pizza z pieczarkami i kurczakiem Pizza na warzywnym spodzie z kurczakiem
Pizza z camembertem i szynką dojrzewającą Graham ze słonecznikiem  Pizza Margherita
Pizza Cztery Pory Roku Pizza Capricciosa Ziołowa pizza z szynką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane