kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Bankietowe łódeczki z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W wersji wykwintnej polędwicę łososiową zastępujemy szynką parmeńską lub szwarcwaldzką.

Bankietowe łódeczki z awokado

Składniki:

Bankietowe łódeczki z awokado

 

  • 15 dag pora
  • 8 dag gotowanej szynki w plasterkach
  • 8 dag polędwicy łososiowej w plasterkach
  • 1 mała puszka ananasów
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 dojrzałe awokado po 30 dag
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Bankietowe łódeczki z awokado
Por oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki, gotować w niewielkiej ilości wrzącej, osolonej wody około 4 minuty. Następnie przełożyć na sitko, przelać zimną wodą i ostudzić. Szynkę i polędwicę łososiową pokroić w paseczki. Polędwicę oczyścić z tłustych cześci. Ananasa osączyć, syrop zachować. Plasterki ananasa pokroić na kawałki. Winny ocet wymieszać z 4 łyżkami syropu ananasowego, odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec połączyć z oliwą. Por, ananasa i szynkę zalać przygotowanym sosem winegret. Awokado przekroić na połówki, usunąć pestki, wnętrze napełnić przygotowanym farszem, udekorować natką pietruszki.

Tagi:

szynka awokado