Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Banoffee czy słodka rozpusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto totalnie słodkie. Kruche ciasto wypełnione masą krówkową z bananem i bitą śmietaną to rozpusta w biały dzień :) ale za to jaka smaczna :)

Banoffee czy słodka rozpusta     Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Banoffee czy słodka rozpusta

 

  • 100 gram ciastek piernikowych
  • 100 gram herbatników
  • ¼ kostki masła (około 60 gram)
  • puszka masy kajmakowej
  • 3 banany
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z ½ limonki ( ja dałam sok z 1 limonki )
  • 100 gram gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Banoffee czy słodka rozpusta
Herbatniki i ciasta piernikowe miksujemy razem z masłem w blenderze ( można też rozpuścić masło, herbatniki pokruszyć i zalać je lekko przestudzonym masłem ). Masą miasteczkową wykładamy spód tortownicy i wkładamy ją na 30 minut do lodówki. Kiedy spód stężeje na ciasto wylewamy masę kajmakową, na nią rozkładamy pokrojone w plasterki banany. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier puder i sok z limonki. Kiedy śmietana będzie już ubita, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ).Ubitą śmietanę rozkładamy na bananach. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem ciasto dekorujemy startą czekoladą. Ciasto to można przygotować również w szklaneczkach lub w słoiczkach, wtedy będzie łatwiej schować sobie jedną szklaneczkę na później. 
Banoffee czy słodka rozpusta
Ciasto banatoffee z masą krówkową, bananem i śmietaną można podać także w szklance