MONIKAKOT

MONIKAKOT

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Baranek czekoladowo-orzechowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świątecznym stole u nas nie może zabraknąć baranka czekoladowo-orzechowego. Przykuwa uwagę, bo wygląda bardzo pięknie i zdobi nasz stół wielkanocny. Każdy na widok tego baranka ma zadowolone miny i jest zachwycony.

Baranek czekoladowo-orzechowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Baranek czekoladowo-orzechowy

składniki na ciasto

  • 1/2 margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo

do dekoracji

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 25 g czekolady mlecznej startej na grubej tarce.
  • garść pokruszonego ciasta ściętego ze spodu baranka
  • 50 g wiórek kokosowych zielonych
  • 2 rodzynki na oczy baranka
  • paluszki i ryż preparowany aby zrobić bazie [do dekoracji]

Sposób przygotowania:

Baranek czekoladowo-orzechowy

przygotowanie ciasta

Formę na baranka wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.

Margarynę utrzeć do białości. Białka oddzielić od żółtek. Do utartej margaryny dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i dalej ucierać.

Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy; drobno pokrojone orzechy włoskie [50g] i rozpuszczoną czekoladę mleczną [30g] w kąpieli wodnej, oraz ubitą pianę z dwóch białek.

Delikatnie mieszamy i pieczemy w 180 stopniach przez 50 min. Studzimy 10 min i wyjmujemy baranka z formy.

dekoracja baranka

BARANKA polewamy mleczną czekoladą i posypujemy go pokruszonym ciastem [ściętego ze spodu baranka] wymieszanym ze średnio pokrojonymi orzechami włoskimi.

Zaś dół baranka posypujemy zielonymi wiórkami. Barankowi należy zrobić uszy z czekolady i oczy z rodzynek.

Dodatkowo można zrobić bazie. Paluszki pomalować czekoladą mleczną, przykleić ryż preparowany i całość włożyć w ciasto które zostało ścięte ze spodu baranka. Jest to świetna dekoracja do całości.

BARANEK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY
pieczenie baranka