SUPERPRZEPIS

Baranek orzechowy

  • 1
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Baranek orzechowy

Na żadnym stole wielkanocnym nie powinno zabraknąć baranka!

Składniki:

Baranek orzechowy

 

 

 

  • cukier 140 gr

 

 

  • maka ziemniaczana 70 gr

 

 

  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

 

  • esencja waniliowa 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Baranek orzechowy
Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku cały czas ucierając.( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem,mąkę ziemniaczaną,orzechy,sól i esencję waniliową całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wys formę na baranka i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć i po 10 min baranka wyciągną z formy i studzić na kratce.Zimnego udekorować wg własnych upodobań .Ja posypałam cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak