robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Baranek Wielkanocny.

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wielkanoc dopiero za miesiąc to już pokażę jak wykonać baranka inaczej niż z foremki.Wygląda bardzo atrakcyjnie na stole wielkanocnym.

Baranek Wielkanocny.

Składniki:

Baranek Wielkanocny.

 

  • 2 kostki masła extra 250g
  • łyżeczka kakao
  • do pomocy może być foremka
  • ziele angielskie do dekoracji oraz wszelakie dekoracje związane z tymi świętami.

Sposób przygotowania:

Baranek Wielkanocny.
Jedną kostkę masła chowamy do zamrażarki z drugiej formujemy kształt barana.jeżeli nie potraficie to zróbcie baranka z foremki ale do niego dodajcie więcej masła żeby był troszkę większy.wymodelować rękoma żeby przypominał tego z foremki. Następnie wyjąć z zamrażarki masło i przez papier trzymając ścierać po trochę na tarce jarzynowej o małych otworach i nożem doklejać futerko na całego baranka oprócz głowy.na końcu zrobić oczy z ziela angielskiego,zrobić uszy i ogonek. Wstawić do lodówki. 2łyżki stołowe masła miękkiego wymieszać z kakao dokładnie i przełożyć do małej torebki zrobionej z papieru pergaminowego,zrobić małą dziurkę i na małą tekturkę lub papier wycisnąć kilka sztuk rogów.Wstawić na kilka minut do zamrażarki. Po wyjęciu dokleić pincetą rogi baranowi Dekoracja baranka i talerza wokół wg uznania. Pytania i uwagi pisać do mnie na profil.W razie problemu pomogę.