IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Baranek Wielkanocny z baziami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwy, szybki i smaczny baranek Wielkanocny. Przy ozdabianiu, mogą pomagać dzieci dzięki czemu, baranki będą piękne, kolorowe i rodzinne.

Baranek Wielkanocny z baziami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Baranek Wielkanocny z baziami

 

  • 55g margaryny
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie olejku rumowego
  • pisaki spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Baranek Wielkanocny z baziami
Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodać szczyptę soli, jajko oraz cukier waniliowy i olejek, mieszać, aż składniki się połączą a następnie dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do foremki na baranka, a następnie piec ok 30 min w temp. 180'C. Ostudzonego baranka dekorujemy pisakami spożywczymi. Smacznego !!
Baranek Wielkanocny z baziami
Wszystkie składniki zmiksowane ze soba dają elastyczne ciasto
Baranek Wielkanocny z baziami
ciasto przelewamy do foremki na baranka, dobrze nasmarowanej olejem
Baranek Wielkanocny z baziami
pieczemy ok 30 min w temp. 180'C, można sprawdzić patyczkiem czy baranek jest upieczony