cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Baranina duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

baranina w winie

Baranina duszona w winie

Składniki:

Baranina duszona w winie

 

  • 500 g baraniny,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ½ butelki białego wina,
  • tymianek,
  • liść laurowy,
  • mąka,
  • olej roślinny,
  • mąka, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Baranina duszona w winie
Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzać olej roślinny, obsmażyć na nim  mięso, dodać pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Zalać mięso 1 szklanką wina, gotować aż wino częściowo wyparuje. Następnie wlać pozostałe wino, dodać tymianek, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia sos  zagęścić mąką.

Danie podawać na talerzach natartych ząbkiem czosnku.



Tagi:

mięso danie