KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Baranina na brokule

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wytworna baranina z delikatnymi brokułami

Baranina na brokule

Składniki:

Baranina na brokule

 

  • Składniki:
  • 300 gram udźca z barana,
  • 1,2 jogurtu,
  • 6 ząbki czosnku,
  • 300 gram brokuła,
  • 200 mililitrów czerwonego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz do smaku,
  • rozmaryn,
  • oliwa,
  • szafran do ozdoby,
  • melon do ozdoby,

 

Sposób przygotowania:

Baranina na brokule
Kawałek udźca z barana, nacieramy posiekanym czosnkiem, solimy, pieprzymy, obkładamy rozmarynem , polewamy oliwą i marynujemy kilka godzin. Po okresie marynowania, na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy obsmażamy z każdej strony aby zamknąć smaki mięsa w środku, obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy winem i skrapiamy oliwą, wszystko wkładamy do piekarnika na około 1-1,2 godziny , od czasu do czasu sprawdzając mięso i polewając czerwonym winem i wytworzonym sosem. Między czasie przygotowujemy brokuły, do osolonej zagotowanej wody wrzucamy brokuły na 5 minut, po tym czasie przekładamy do zimnej wody z lodem, w ten sposób uzyskamy ładny zielony kolor. Teraz szybko przygotowujemy sos do potrawy, do jogurtu dodajemy 2 zmielone ząbki czosnku, sól,, pieprz do smaku wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut aby smaki dokładnie się wymieszały. Na talerz wykładamy kolejno, sos, brokuły, pokrojony udziec z barana, mięso delikatnie skrapiamy oliwą a sos posypujemy dla dekoracji płatkami szafranu, z boku talerza układamy plasterek melona.SMACZNEGO.

Tagi:

mięso danie