Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Bardzo kruche ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

W moim domu bardzo lubimy słodycze pod każdą postacią.

Bardzo kruche ciasto z rabarbarem

Składniki:

Bardzo kruche ciasto z rabarbarem

 

  • 50 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropli zapachu rumowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
  • NADZIENIE:
  • 1 kg rabarbaru
  • 15 dkg cukru

Sposób przygotowania:

Bardzo kruche ciasto z rabarbarem
Rabarbar umyć oczyścić, pokroić na kawałki, rozgotować z cukrem na jednolitą masę i ostudzić. Z mąki, cukru, margaryny, jajka, cukru, cukru waniliowego i zapachu ugnieść ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 min. Następnie podzielić ciasto na dwie porcje w stosunku 2:1. Mniejszy kawałek włożyć do zamrażalnika, a większy rozwałkować na cienki placek. Blachę średniej wielkości wysmarować masłem, dno i boki wyłożyć ciastem i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180stC. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar. Cisto z zamrażalnika zetrzeć na grubej tartce i posypać nim rabarbar . Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15min w tej samej temperaturze aż kruszonka lekko się zrumieni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka