mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Bardzo pikantna zupka kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nietypowa,ale bardzo smaczna zupa.

Bardzo pikantna zupka kokosowa

Składniki:

Bardzo pikantna zupka kokosowa

 

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • mały kawałek imbiru
  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 2 papryczki chili
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała cytryna
  • świeża kolendra do smaku

Sposób przygotowania:

Bardzo pikantna zupka kokosowa
Na początku do średniego garnka wlać mleko kokosowe i bulion drobiowy.
Następnie dodać drobno pokrojony imbir i trawę cytrynową. Składniki zagotować i trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Następnie zupę przecedzic, wyrzucic imbir i trawę cytrynową. Następnie dodać do przecedzonej zupy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, papryczki chili, sos rybny i cukier. Całość gotować do momentu aż kawałki mięsa będą ugotowane.
Gotową zupę nalać na talerz i skropić sokiem z cytryny.
Na koniec posypać pokrojoną świeżą kolendrą.
Smacznego.