ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Barsz czysty z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczenie buraków zachowuje nie tylko cenne witaminy, ale również nadaje niepowtarzalny smak

Barsz czysty z pieczonych buraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barsz czysty z pieczonych buraków

 

Sposób przygotowania:

Barsz czysty z pieczonych buraków
Buraki umyć, każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 1,5 godziny (do miękkości). W trakcie pieczenia możemy przygotować bulion.Gdy buraki będą gotowe obieramy je i kroimy je na większe kawałki i wrzucamy do przygotowanego wcześniej bulionu. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz cebulę pokrojoną na niewielka kosteczkę i podsmażoną na odrobinie masła. Gotujemy całość na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Barszcz należy pozostawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie barszcz zagotować, dodać ocet balsamiczny, przecedzić i doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego :)
Barsz czysty z pieczonych buraków
Buraczki przez pieczeniem należy umyć
Barsz czysty z pieczonych buraków
Następnie buraki zawijamy w folię i pieczemy
Barsz czysty z pieczonych buraków
Gdy będą miękkie kroimy je w plastry lub na kawałki
Barsz czysty z pieczonych buraków
Barszczu nie należy zbyt wiele razy zagotowywać gdyż będzie ciemniał