nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Barszcz biały.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przygotowuję go na święta wielkanocne, oraz od czasu do czasu na normalny obiad.

Barszcz biały.

Składniki:

Barszcz biały.

 

  • kość drobiowa
  • 2 białe kiełbasy surowe
  • 1/2 dużego pętka podwędzanej kiełbasy
  • marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • kostka rosołowa
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 kulek pieprzu w ziarenkach
  • 2-3 jajka
  • majeranek
  • barszcz biały w torebce
  • kilka łyżek śmietany do zabielenia

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały.
1. Kość oraz kiełbasę płuczemy i wrzucamy razem z kostką rosołową, liśćmi laurowymi oraz pieprzem do garnka. 2. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka i gotujemy do miękkości warzyw. 3. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, przez 10 minut we wrzątku, a podwędzaną kiełbasę kroimy w półplasterki. 4. Kiedy kiełbasa i kość będą już ugotowane wyciągamy je łyżką cedzakową z garnka. Od kości oddzielamy mięso drobiowe, a kiełbasę kroimy w grubsze plasterki i ponownie wrzucamy do garnka. 5. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy podwędzaną kiełbasę, oraz przygotowany wg przepisu na opakowaniu barszcz biały. 6. Doprawiamy do smaku majerankiem i zabielamy śmietaną - w osobnym garnuszku mieszamy śmietanę razem z 2 chochelkami zagotowanej zupy, dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy cienkim strumieniem do zupy. Ponownie mieszamy. 7. Podajemy z cząstkami ugotowanego na twardo jajka.