Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Barszcz biały na kiełbasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Obiad który jest bardzo szybki w przygotowaniu i zawsze szybciutko znika. Kojarzy mi się on z babcią dlatego często do niego wracam.

Barszcz biały na kiełbasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz biały na kiełbasie

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały na kiełbasie
Do garnka wkładamy 15 dag kiełbasę, zalewamy wodą, dodajemy ziele i liść laurowy oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Zagotowujemy, solimy. Wbijamy całe jajko i roztrzepujemy w wywarze, zalewamy barszczem oraz śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem - zagotowujemy. Ziemniaki gotujemy na miękko. Pozostałą kiełbasę kroimy w kostkę wraz z obraną cebulą. Na patelni przesmażamy na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. Barszcz podajemy z białym serem, przesmażoną cebulą z kiełbasą i ziemniakami.
Barszcz biały na kiełbasie
Etap 1 do garnka wlewamy wodę dodajemy kiełbasę czosnek liść i ziele angielskie
Barszcz biały na kiełbasie
Etap 2 na wywar wbijamy jajko i je roztrzepujemy zalewamy barszczem
Barszcz biały na kiełbasie
Etap 3 dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku
Barszcz biały na kiełbasie
Etap 4 cebulę podsmażamy wraz z kiełbasą do zarumienienia