Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Barszcz biały z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jajko jest niezastąpionym dodatkiem do białego barszczu

Barszcz biały z chrzanem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszcz biały z chrzanem

 

  • 2 szt marchew,
  • 1 szt pietruszka,
  • 1 szt cebula,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 1 szt barszcz z torebki,
  • 2 łyżki chrzan tarty,
  • 4 szt jajka gotowane na twardo,
  • 1 łyżka śmietana,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku majeranek

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z chrzanem
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i pietruszkę obrać i przekroić na pół. Warzywa włożyć do 1 litra wrzącej, osolonej wody i ugotować do miękkości. Wyjąć cebulę i pietruszkę. Do wywaru wlać rozmieszany z zimną wodą barszcz z torebki, dodać posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek i gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku. Ugotowane jajka pokroić, położyć na talerze, zalać barszczem, posypać natką pietruszki.
Barszcz biały z chrzanem
Etap 1