mamamamuta4

mamamamuta4

Szef Kuchni
[Przepisów: 126]

Barszcz biały z żeberkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo syty barszcz - starcza za cały obiad

Barszcz biały z żeberkami

Składniki:

Barszcz biały z żeberkami

 

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 średnie białe kiełbaski
  • 2 torebki białego barszcz ( takiego na 3/4 litra wywaru )
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z żeberkami
Ułożyć w garnku żeberka i warzywa . Dodać listek i ziele angielskie , szczyptę soli .Zalać wodą i gotować 1 godzinę . Po 40 minutach dołożyć do wywaru kiełbaski i czosnek - parzyć 20 minut .Wyjąć żeberka, białą kiełbasę i warzywa . Usunąć kości z żeberek i pokroić mięso w kawałki . Marchew pokroić w plasterki , tak samo białą kiełbasę i włożyć do zupy . Barszcz z torebek rozmieszać z zimną wodą i wlać do wywaru. Gotować 10 minut. Dodać śmietankę .Doprawić majerankiem , pieprzem .
Podawać kładąc na talerz kawałki żeberek, kiełbasy , i obrane i podzielone na ćwiartki jajka na twardo.
Posypać pietruszką .