Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Barszcz biały ze smażonym boczkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosta zupa i bardzo smaczna, na czasie bo zbliża się Wielkanoc. Taką wersję bardzo lubię, polecam do wypróbowania.

Barszcz biały ze smażonym boczkiem i cebulką

Składniki:

Barszcz biały ze smażonym boczkiem i cebulką

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały ze smażonym boczkiem i cebulką
Zeberko przekładamy do garnka, zalewamy 5 szklankami wody, dodajemy pieprz i sól, dotujemy wywar. W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki do miękkości. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni (bez dodatkowego tłuszczu), kiedy boczek się nieco wytopi to dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy do czasu aż się zeszkli. Do wywaru na żeberku dodajemy zakwas na zur, doprawiamy i po zdjęciu z ognia zabielamy śmietanką. Na talerz układamy ziemniaki, można dodać jajko na twardo i wlewamy barszcz, na koniec okraszamy boczkiem i cebulką